Nasveti za pranje perila

Nasveti za pranje perila

Eden od temeljev udobnega in mirnega spanca je čista posteljnina

Tretjino ali četrtino življenja prespimo, večinoma v spalnici, zato je zelo pomembno higiensko vprašanje, kako pogosto menjati in prati posteljnino.

Seveda pa tudi na to temo obstajajo povsem različna mnenja in navade, na katere lahko vpliva veliko individualnih dejavnikov, npr. trenutni letni čas, morebitne alergije ali bolezni, čistilne navade, individualno potenje, itd. Povsem normalen pojav je, da se med spanjem potimo in da to vlago vsrka posteljnina, poleg tega pa se med eno nočjo na posteljnino naloži na milijone odmrlih kožnih celic. Slednje so ene najljubših živil pršic, ki povzročajo alergije, bakterije in glivice, ki se namnožijo na tkanini, pa lahko povzročijo celo dodatna obolenja, ki jih je v vsakem primeru bolje preprečiti. Na srečo imamo več možnosti za reševanje teh težav. Izberite posteljnino iz naravnih materialov, kot sta bombaž ali lan.

Posteljnino je potrebno menjati pogosteje, kot si mislite

Posteljnino je priporočljivo menjati vsaka dva tedna, če je le mogoče pa pogosteje, tudi enkrat tedensko. Poleg tega je pomembno, da vsaj dvakrat letno operete tudi samo blazino in odejo! Ker med rjuhami, ki pridejo v stik z našo kožo na veliki površini, preživimo veliko ur na dan, lahko ob uporabi napačnega detergenta trpimo za neprijetnimi simptomi, ki nam pokvarijo nočni počitek. Zato, če ste alergični ali ste nagnjeni k temu, je vredno uporabljati okolju in koži prijazne detergente iz naravnih rastlinskih materialov.

Kako oprati posteljnino?

Posteljnine nikoli ne perite skupaj z oblačili! Prevleko vedno perite obrnjeno navzven in zaprto. S tem se zmanjša možnost morebitnih mehanskih poškodb zaradi gumbov in zadrg. Za pranje uporabite srednjo temperaturo - 60°C je dovolj, da uničite vse povzročitelje bolezni, ne boste pa poškodovali tkanine. Vedno upoštevajte navodila na všiti nalepki - če se priporoča nižjo temperaturo, izberite program pred namakanjem. Bele rjuhe nikoli ne peremo skupaj z barvno posteljnino. Umazano posteljnino namočite in uporabite nežno, a učinkovito sredstvo za odstranjevanje madežev. Posteljno prevleko perite pri nijžih obratih pralnega bobna.

Ko jo vzamete iz pralnega stroja, jo dobro pretresite in obesite. Pred uporabo vedno pustite, da se posteljnina popolnoma posuši. Kadar le lahko,  posteljnino sušite na soncu, ne le zato, da imate v stanovanju več prostora, ampak tudi zato, ker UV-sevanje skoraj popolnoma uniči mikroorganizme. Če posteljnino sušite na soncu, pazite, da posteljnino obrnete navzven, da ohranite njeno barvo. V primeru slabega vremena ali pomanjkanja časa jo sušite v sušilnem stroju, vendar je nikoli ne pustite preveč sušiti, saj si tako lahko prihranite čas pri likanju. Likanje, poleg dezinfekcije, olajša tudi shranjevanje posteljnega perila.

Preizkusite izdelke iz linije naravnih rastlinskih detergentov Herbow, da bo vaša posteljnina vedno higienična in brezhibno čista.