Kako odstraniti trdovratne madeže!?

Kako odstraniti trdovratne madeže!?

Hitro in uspešno čiščenje trdovratne umazanije je vedno izziv. Številni izdelki ponujajo hitre in učinkovite rešitve, žal pa postaja vse bolj očitno, da gre njihovo delovanje lahko celo na račun okolja in zdravja. Dandanes vse več pozornosti namenjamo uporabi čistil in pralnih sredstev, ki so zdravju prijazna in po možnosti tudi manj obremenjujoča za okolje. V družinskem domu, še posebej tam, kjer so majhni otroci, so trdovratni madeži na oblačilih vsakdanji gost. V takih primerih je pogosta dilema, ali uporabljati hitro delujoča in močna čistila na kemični osnovi ali okolju in zdravju prijazne alternative.

Okoljsko ozaveščena in zdrava izbira

Ni lahko naloga, da se odpovemo vsem vsakodnevno uporabljenim kemičnim čistilom naenkrat. Če želite, da vaš življenjski slog postane čimbolj okolju in zdravju prijazen, in ne veste, kje začeti, začnite z majhnimi koraki. Nadomestite vsaj eno tradicionalno kemično čistilo z naravnim čistilom rastlinskega in mineralnega izvora in se počasi približajte zdravemu in ''zelenemu'' življenjskemu slogu. In za začetek lahko zamenjate vaš običajni sintetični odstranjevalec madežev z bolj naravnim.

Standardni odstranjevalci madežev so belila na osnovi klora, ki so sicer res močnejši in poleg beljenja oblačil omogočajo tudi dezinfekcijo. Vendar gre za agresivno kemikalijo, ki poškoduje tkanine, če pri njegovi uporabi nismo ustrezno zaščiteni z rokavicami pa deluje dražeče tudi na našo kožo. Nastanek ekcema s suho, pordelo in srbečo kožo lahko namreč pripisujemo dednim vzrokom na eni strani in okoljskim dejavnikom na drugi strani. Eden izmed njih so tudi izredno agresivni odstranjevalci madežev, ki izsušijo našo kožo in s tem poslabšajo simptome ekcema in drugih kožnih težav. Poleg tega imajo močan vonj in so zato neprijetni za uporabo.

Herbow odstranjevalci madežev za bela in barvna oblačila vsebujejo natrijev karbonat in vodikov peroksid, ki v raztopini tvorita natrijev perkarbonat oziroma t.i. belilo z aktivnim kisikom. Le-to je zdravju in okolju prijazna alternativa običajnemu belilu na osnovi klora. Nastali natrijev perkarbonat se razgradi do kisika, vode in natrijevega karbonata, zaradi česar je biorazgradljiv in varen tudi za mikroorganizme v čistilnih napravah.

Kako deluje?

Ko natrijev perkarbonat pride v stik z vodo, se sprosti plinasti kisik v obliki mehurčkov. Ti zrahljajo vezi med tkanino in umazanijo in tako odstranijo madež na oblačilu. Poleg tega imajo tudi dezinfekcijski učinek (kisik uniči bakterije, glive, viruse in alge) in odstranijo neprijetne vonjave.

Zakaj je belilo na osnovi aktivnega kisika bolje od tradicionalnih belil na osnovi klora?

 • Njegova uporaba je varnejša za vaše zdravje. Kljub temu moramo biti pri delu z njim previdni in se izogibati kontaktu z očmi, v primeru občutljive kože ob rokovanju z njim nositi rokavice, se izogibati vdihovanju in ga shranjevati izven dosega otrok.
 • Je okolju prijazna alternativa.
 • Ne poškoduje tkanin. Kljub temu ga ne priporočamo za uporabo na svili in volni.
 • Primeren za uporabo na barvnih oblačilih in jih ne razbarva. Vseeno vam priporočamo, da odstranjevalec madežev najprej preverite na manjšem delu tkanine.
 • Varen tudi pri kombiniranju z ostalimi čistili. Lahko ga uporabljate skupaj s tekočimi detergenti in tako ohranjate belino vaših belih oblačil.

Kako uporabiti Herbow odstranjevalec madežev?

Da odstranjevalec madežev deluje, ga morate pomešati z vodo in ga popolnoma raztopiti. Uporabite lahko hladno vodo, vendar se hitreje raztopi v toplejši. Enkrat, ko ga pomešate z vodo, posode ne pokrivajte, saj se sprošča aktivni kisik v obliki plina.

Za bela oblačila:

 • Za odstranjevanje madežev pred običajnim pranjem: raztopite 25 mL praška v nekaj vode in raztopino za največ 5 minut nanesite na madež. Oblačilo nato operete kot običajno.
 • Za namakanje oblačil pred običajnim pranjem: raztopite 50 mL praška v 4 L vode in oblačila za največ 6 ur pustite namakati v raztopini. Raztopina ostane aktivna le 6 ur, zato je daljše namakanje nesmiselno.
 • Za običajno pranje: da ohranite belino oblačil ali odstranite umazanijo, odmerite 25-100 mL odstranjevalca v predelek pralnega stroj za detergent. Dodajte detergent in zaženite običajni program za pranje oblačil.

Za barvna oblačila:

 • Za namakanje oblačil pred običajnim pranjem: raztopite 50 mL praška v 4 L vode in oblačila za največ 1 uro pustite namakati v raztopini.
 • Za običajno pranje: da ohranite belino oblačil ali odstranite umazanijo, odmerite 25-50 mL odstranjevalca v predelek pralnega stroj za detergent. Dodajte detergent in zaženite običajni program za pranje oblačil.

Ostali napotki in koristne informacije za odstranjevanje trdovratnih madežev:

 • Če je madež na osnovi proteinov, npr. telesni izločki (kri, bruhanje) in hrana (jajca, mlečni izdelki, otroška hrana, …), potem oblačilo najprej namočite v hladni oziroma mlačni vodi. Proteini pri višjih temperaturah koagulirajo in madež ostane v oblačilu, zato jih nikoli ne izpostavljajte previsokim temperaturam (npr. v sušilnem stroju), dokler madeža popolnoma ne odstranite.
 • Če gre za madež zaradi sadja ali pijače, oblačilo najprej sperite z vrelo vodo, da odstranite sladkor. Če oblačilo operete in posušite preden popolnoma odstranite madež, lahko na oblačilu ostane rjav madež zaradi zaostalega sladkorja med tkaninami vašega oblačila.
 • Oljne madeže najlažje odstranite pod tekočo toplo vodo in tekočim detergentom.

100% natrijev perkarbonat lahko z sproščenim kisikom ne glede na čas in temperaturo pranja odstrani vse vrste madežev in pobeli tekstil. Že majhna količina zadostuje tako za namakanje kot tudi za pranje z detergenti. Biološko razgradljivo belilo z aktivnim kisikom z madeži dela čudeže, pri tem pa ni skrbi za škodljivo delovanje na zdravje in okolje.