Je vaše oprano perilo res čisto?

Je vaše oprano perilo res čisto?

Se vam je že zgodilo, da so vaša oblačila po pranju imela neprijeten vonj? Je umazanija v pralnem stroju ostala na vaših oblačilih? Ste opazili, da ima vaš pralni stroj vodni kamen, ostanke detergenta ali plesen in ste opazili, da ne pere več tako učinkovito kot prej?

Ne glede na to kako previdni smo, drobna vlakna iz oblačil, robčkov in drugih stvari, ki ostanejo v žepih, maščobe, ostanki detergenta in mehčalca ter vodni kamen tvorijo vedno debelejšo plast na bobnu in grelnem elementu. Tudi temne, sluzaste obloge plesni okoli vrat pralnega stroja, na gumijastem tesnilu in okoli predalnika za detergent, so neprijetne z estetskega vidika, poleg tega pa tudi škodljive za naše zdravje. Ta stara in včasih celo smrdljiva umazanija pralnega stroja se med pranjem nenehno izpira v oblačila. Tako opranega perila ne moremo zares šteti za čisto, slabega vonja oblačil pa ne moremo rešiti niti s pretirano uporabo mehčalcev.

Če imajo oblačila po pranju vonj po zatohlem, to zagotovo kaže na umazan pralni stroj. Umazanija pa ne povzroča le neprijetnega vonja oblačila, ampak zmanjšuje tudi samo učinkovitost pranja, sčasoma pa lahko povzročijo zamašitev cevi pralnega stroja.

Ne trpi pa le pralni stroj, ampak tudi vaše zdravje, saj se umazanija v pralnem stroju prej ali slej prenese na vaša oblačila, ki pa so kasneje v neposrednem stiku z vašo kožo. Te nečistoče lahko dražijo kožo ali sprožijo alergijske reakcije, ki se lahko pokažejo v obliki majhnih izpuščajev, srbečice ali rdečice – veliko otrok in odraslih se spopada s kožnimi težavami, npr. ekcem, ki jih povzročajo pralna sredstva in umazanija zaostala v pralnem stroju.

Čistoča našega pralnega stroja je nujni pogoj za čistočo naših oblačil in v takšnih primerih pride prav »razstrupljanje« pralnega stroja. Pri tem vam lahko pomaga Herbow razstrupljevalec pralnega stroja!

Če občasno zaženemo program čiščenja pralnega stroja s Herbow razstrupljevalcem pralnega stroja, lahko bistveno upočasnimo ali popolnoma preprečimo rast umazanije. Z njegovo uporabo lahko dosežemo higienično in sijočo notranjost pralnega stroja brez prisotnosti bakterij in gliv, vse to na okolju prijazen način s pomočjo naravnih materialov. Čistilo za pralne stroje Herbow vsebuje dovolj za 2-kratno čiščenje pralnega stroja, kar lahko pomeni do 4 mesece zaščite pred škodljivimi oblogami in umazanijo.

 • Temeljito očisti tudi pri nizkih temperaturah
 • Čiščenje in razkuževanje brez agresivnih kemikalij
 • Okolju prijazen veganski izdelek
 • Brez fosfatov in sulfatov
 • Brez klora in konzervansov
 • Ščiti grelni element zaradi odstranjevanja vodnega kamna
 • Odstranjuje usedline detergentov in mehčalcev
 • Odstranjuje plesnive madeže na gumijastih delih
 • Vsebuje pralne oreščke

Herbow razstrupljevalec pralnega stroja v nasprotju z ostalimi tradicionalnimi čistili vsebuje okolju prijazne naravne sestavine – zeolit, citronska kislina in mleti pralni oreščki, za katerimi stoji kompleksen mehanizem delovanja.

 • Zeolit je mikroporozen in kristaliničen material, sestavljen iz silicija, aluminija in kisika, se pogosto uporablja kot adsorbent. Gre za naraven material s posebno strukturo v obliki mreže, v katero lahko ujame druge, večje molekule. Poleg tega lahko zaradi svojih ionsko-izmenjevalnih lastnosti ujame tudi manjše, pozitivno nabite atome (katione). Slednje vsebujejo tradicionalni kemični mehčalci perila, ostanke katerih lahko zeolit odstrani. Zeolit na podoben način veže tudi pozitivno nabita kalcij in magnezij, ki povzročata trdo vodo in vodni kamen, in tako zmehča vodo. Porozna kristalinična oblika zeolita pa tudi uspešno ujame neželene vonjave.
 • Citronska kislina: Trda voda vsebuje velike količine mineralnih ionov, najpogosteje kalcija in magnezija. Netopne kalcijeve minerale, ki se naberejo na površini bobna pralnega stroja, imenujemo vodni kamen. Kalcijevi in magnezijevi ioni pa reagirajo tudi z maščobnimi kislinami mil in tvorijo netopno umazanijo na površini. Citronska kislina svoj učinek odstranjevanja te umazanije doseže tako, da reagira s kalcijevimi ioni v netopnih mineralih in ga spremeni v topno obliko, ki se nato lažje spere s površine.
 • Mleti pralni oreščki: Aktivna sestavina, ki jo najdemo v lupini pralnega oreščka, so saponini. Beseda saponin izhaja iz latinske besede ''sapo'', ki pomeni milo. Njihova kemijska struktura spominja na detergent in podobno tudi tvorijo peno, ki se hkrati veže z vodo in maščobo, kar omogoča odstranjevanje maščobnih madežev.

Kako uporabljati Herbow razstrupljevalec pralnega stroja?

 • Vsebino vrečke z oznako 1 vstavite v predel pralnega stroja namenjen detergentu.
 • Vsebino vrečke z oznako 2 dajte v boben pralnega stroja.
 • Zaženite običajni program (brez oblačil).
 • Po koncu programa odprite vrata in predal pralnega stroja ter pustite tako do naslednjega pranja.

Še nekaj nasvetov za vzdrževanje čistega pralnega stroja:

 • Po vsakem pranju pustite vrata pralnega stroja in predal za detergent vedno odprta, da se stroj lahko dobro posuši.
 • Nikoli ne uporabite več detergenta ali mehčalca, kot je predpisano.
 • Tekoča pralna sredstva in mehčalce razredčite z vodo, da se med pranjem lažje sperejo in ne ostanejo v predalu in ceveh pralnega stroja.
 • Pralni stroj je smiselno temeljito očistiti na vsaka 2-3 mesece oziroma glede na pogostost uporabe.

Izdelki Herbow pokrivajo celoten proces pranja oblačil. Preizkusite žogico s pralnimi oreščki ali tekoče detergente na osnovi izvlečka pralnega oreščka, okolju in koži prijazne odstranjevalce madežev za barvna in bela oblačila ter super koncentrirane parfume za perilo iz rastlinskih sestavin.

V današnjem času postaja zdrav način življenja vse bolj pomemben, osnovnih korakov do njega pa se večinoma ne zavedamo. Tako se lahko začne tudi s čistim pralnim strojem, pri tem pa vam lahko pomagajo izdelki Herbow!